tirsdag 25. juni 2013

Pearl Harbor

Når vi først er på Hawaii og øya O'ahu, må vi jo få med oss litt historie også. Og, som sikkert de fleste vet, er angrepet på Pearl Harbor en stor del av O'ahu's og Amerika's historie. Nå er en del av den amerikanske marinebasen Pearl Harbor gjort om til et museum, og dit dro vi på mandagen.

Tidlig søndags morgen den 7. desember 1941, ble Amerika brått og uforubredt angrepet av Japan, selv om det ikke var erklært noen krig mellom de to landene. Japanerne ødela 21 amerikanske krigsskip og 188 fly, drepte 2335 amerikanske soldater og 68 sivile på bare få timer, og dette angrepet var også grunnen til at USA ble med i den 2. verdenskrig.

Her er Niklas ved inngangen til Pearl Harbor:


Inne i museet var det mulighet til et besøk ombord i USS Bowfin, en Amerikansk ubåt som senket mange japanske skip under 2. verdenskrig:


Niklas tester ut noen krigsvåpen:



Under det japanske angrepet var nok senkingen av USS Arizona det verste, der 1177 soldater ble drept under senkingen. Dette skipet ble også gravplassen til 1102 av soldatene, mannskaper som forsatt lever i dag, eller har gått bort siden krigen sluttet, begraves også her. 

Niklas med USS Arizona Memorial i bakgrunnen:


Det hvite bygget i bakgrunnen er bygd over restene av skipet, og en veldig populær turistattraksjon:


Her vises det hvordan skipet ligger i forhold til USS Arizona Memorial:


Etter å ha sett en liten dokumentar om angrepet, tok vi båt ut for å besøke minnesmerket:



Niklas ved USS Arizona's innfestning:


Inne i overbygget var også en gravstøtte på alle omkomne, og de som er gravlagt i senere tid:


Skipet lekker fortsatt olje: 


Det amerikanske flagget var selvfølgelig på plass:


Rundt denne flaggstangen var det en stein for hvert av de 44 skipene USS Bowfin hadde senket:


Det var litt spesielt for oss å være i denne minneparken, ettersom vi også har besøkt Hiroshima og sett alle ødleggelsene amerikanerne gjorde der. For min del var det mye tøffere å besøke Hiroshima, i og med at skadene der tok livet av så mange sivile og små barn. På Pearl Harbor derimot, var det flest soldater som ble drept, selvfølgelig meget urettferdig det også, men Hiroshima var mer hjerteskjærende. 

Resten av fredagen, og lørdags morgen hadde vi leiebil, og kjørte rund omkring på vakre O'ahu :)

Ha en flott dag:)

Klem, Iren <3


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar